1 februari 2023 - Publicatie

Onderzoek houtstook 2022

Eén derde van de Maastrichtenaren stookt wel eens in de zomer. Van de inwoners die stoken vraagt slechts 30% wel eens aan buren of zij overlast ervaren. Om het stookgedrag en stookoverlast in kaart te brengen, heeft de gemeente dit onderzoek uitgevoerd.

Achtergrond

De uitstoot van een open haard, hout of pelletkachel, barbecue, terraskachel en vuurkorf is een bron van luchtvervuiling. Verbranding leidt tot uitstoot van schadelijke stoffen. Dat is voor iedereen ongezond. Kinderen, ouderen en mensen met een longziekte kunnen hier extra last van hebben.

Om een volledig beeld te krijgen van houtrookoverlast in Maastricht onderzoeken we op 2 momenten de overlast die mensen ervaren, of ze zelf stoken, maar ook onder welke voorwaarden mensen bereid zijn om hun kachel of open haard niet aan te maken, te vervangen of verwijderen.

Onderzoeksvragen

In het onderzoek naar houtstook staan de volgende onderzoeksvragen centraal:

  • Hoeveel inwoners stoken in de zomer?
  • Wat zijn de kenmerken van het stoken? Bijvoorbeeld het gestookte materiaal en het stookmiddel.
  • Hoeveel inwoners ervaren overlast van rook?
  • Wat zijn de kenmerken van deze overlast? Bijvoorbeeld het tijdstip en de exacte klachten.
  • Is er een relatie tussen rookoverlast en geografisch gebied?

Resultaten

Tussen 8 augustus en 18 september 2022 hebben 424 inwoners van Maastricht meegedaan aan dit onderzoek door het invullen een online vragenlijst. Een steekproef van ~2.100 inwoners heeft thuis een uitnodigingsbrief ontvangen met een inlogcode om de online vragenlijst in te vullen.